5 lenteschoonmaaktips bij het schilderen

MATHYS en poetsgoeroe Sien De Clerck maken het luierikken gemakkelijk

De lente is er weer en dat betekent dat onze vingers kriebelen om ons huis opnieuw te decoreren. Tenzij je bij de categorie luierikken en sloddervossen hoort. In dat geval reken je dankzij verfexpert MATHYS op poetsgoeroe Sien De Clerck, bekend van het VTM-programma Sien & Maria én de ultieme poetsgids. Zij deelt 5 gouden tips om het schilderen en bijhorende schoonmaakklusjes te vergemakkelijken:

Tip 1: Opgeruimd staat netjes én veilig

“Opruimen, niet de leukste klus, maar voor het schilderen wel de meest noodzakelijke. Zet de kast aan de kant, schuif de zetel tegen een andere muur en haal de gordijnen weg. Hoe kritischer je hiermee bezig bent, hoe minder je mijn verdere tips nodig hebt. Niemand wil na het schilderen nog bezig zijn met het opkuisen van ongelukkige verfspatten.“

Tip 2: Ga voor handcrème en ossengalzeep

“Smeer je handen in met een vettige handcrème voor je aan de verfklus begint. Zo krijgen verfspatten geen kans tot uitharden en was je ze later met water en zeep gemakkelijk af. Natuur- én huidvriendelijk, net zoals ossengalzeep trouwens. Deze biologisch afbreekbare reiniger in water haalt lastige vlekken uit textiel. Geen paniek dus wanneer je verf morst op je kledij, gordijnen of sofa. Opgelet: snel handelen en uitspoelen met water is belangrijk voor een schoon resultaat."

Tip 3: Schoon genoeg van vuile muren

"Was de muren voor het schilderen om te voorkomen dat de verf niet goed blijft zitten. Muren wassen - en dus grondig ontvetten - doe je met een sopje van water en een beetje ammoniak of sodakristallen. Naspoelen met zuiver water is wel nodig. Nog een goede tip: beschilder je muren met een afwasbare verf, zoals Paracem Deco Ultra van MATHYS. Met lauw water en een zacht afwasmiddel sta je dan sterk tegen de meeste vervuilingen. Een eenvoudige poetsbeurt brengt de wand weer in zijn orginele staat, zonder donkere of glanzende vegen die erop achterblijven.

Tip 4: Spelen met bruine zeep en ajuin

“Neen, bruine zeep wordt niet alleen gebruikt om een heuse glijbaan mee te bouwen. Het is ook ideaal voor het verwijderen van verf op delicate plaatsen, zoals op ramen of op marmeren en aluminium ondergronden. De zeep maakt zowel oude als nieuwe verfvlekken wak, waardoor je deze heel gemakkelijk kan wegkrassen met een afsteekmesje. Wist je trouwens dat een gepelde ajuin in zeepwater ervoor zorgt dat je je ramen kan poetsen zonder strepen achter te laten?"

Tip 5: Sterker dan de sterkste vlek

“Last van hardnekkige vlekken? Dan is het tijd om wasbenzine in huis te halen. Dat goedje is ook een redder in nood bij vet- en make-upvlekken, zelfs op kledij. Nog een handig weetje is dat het reinigingsproduct voor je verfborstel ook prima werkt voor het wissen van verfvlekken. Wel speel je daarmee niet helemaal op veilig, want bepaalde texturen - blauwe steen bijvoorbeeld - kunnen zo schade oplopen."

NOOT VOOR DE REDACTIE - NIET VOOR PUBLICATIE

MATHYS®, MEER DAN 165 JAAR DE EUROPESE SPECIALIST IN DECORATIEVE VERVEN

MATHYS®, opgericht in 1845, is uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler in verven en waterdichtingsproducten. De verven en coatings lenen zich perfect voor binnenmuren en plafonds, buitenmuren, daken, vloeren, hout en metaal.

Het bedrijf stelt 130 mensen tewerk op de industriële productie-eenheid in het Limburgse Zelem. In 1999 smelt MATHYS® samen met de Europese organisatie Rust-Oleum®, specialist in industriële verven en coatings voor bescherming en onderhoud. Alle kennis, knowhow en ervaring samen creëert nog meer mogelijkheden en levert nieuwe oplossingen en trendsettende innovaties op.

Rust-Oleum® en MATHYS® maken deel uit van de holding RPM®, wereldleider op het vlak van verfcoatings voor industriële en particuliere toepassingen. RPM® Group telt meer dan 13.000 werknemers, in 120 vestigingen in 24 landen, en is actief in 170 landen. In 2016 boekte de groep een omzet van 4,8 miljard dollar.

MEER INFORMATIE

MATHYS®
Peggy Goossens
Marketing Manager DBG
Tél. +32 13 460 206
p.goossens@ro-m.com

RCA PR
Sigrid Vanspauwen
Tél. +32 496 046 398
sigrid.vanspauwen@rca.be