Restauratie Bourlaschouwburg: moderne twist vs. eeuwenoude stijl

MATHYS en Levanto voltooien uitdagende restauratie

Aan de Komedieplaats in Antwerpen prijkt de bijna 200 jaar oude Bourlaschouwburg: een Belgische, neoclassicistische parel die al vanaf zijn eerste dag theaterliefhebbers welkom heet. Met op de teller de vele jaren én de huisvesting van gezelschap Toneelhuis smeekte het gebouw om een renovatie. De casting van uitvoerder Levanto en verfexpert MATHYS bleek daarvoor een gelukkige keuze.

De opdracht begon bij het schilderen van het voorportaal, de volledige inkomhal en niveau 1 van de schouwburg. Een succes, want dankzij die realisaties besloten opdrachtgevers Stad Antwerpen en Monumentenzorg er de 3 niveaus aan toe te voegen. De werken startten in 2015 en werden eind 2016 afgerond.

Delicate deuren in een nieuw jasje

Het doel? Het interieur strakker laten ogen zonder de klassieke elementen verloren te laten gaan. Vooral voor de orginele houten toegangsdeuren was dit een hele uitdaging. "De Bourlaschouwburg klimt naar het 200e levensjaar, maar heeft nog steeds de originele deuren. Je kan je inbeelden hoeveel delicaat schuur- en krabwerk nodig was voor die opgeknapt konden worden," aldus Jurgen De Bie, instructeur-werfleider bij Levanto.

Na het voorzichtige schuurwerk werd het houtwerk gevoed met de primer Fassiprim®, waarna de deuren dankzij Fassilux® Satin terug egaal glansden en een beschermende laag tegen krassen en slijtage kregen.

Neoclassicistische golven bewaren

Ook de muren waren hersenbrekers tijdens de renovatiewerken. Geen enkele wand van de Bourlaschouwburg is recht doordat er golvende patronen in verwerkt zitten: een typische eigenschap van de neoclassicistische stijl die dus zeker bewaard moest blijven. "En toch was het doel om ze zo strak mogelijk afgelijnd te schilderen. Dat kon alleen door de muren van boven tot beneden uit te plamuren ­— zonder de golven weg te werken — om zo alle oneffenheden te verdoezelen. Dat zorgde uiteindelijk in een strak, proper, klassiekgetint resultaat."

De muren en het plafond zaten onder een 20 jaar oude verflaag en werden opgeknapt met de sneldrogende grondlaag Pegaprim® Isofix: ultra-isolerend, sneldrogend en goed hechtend op gladde oppervlakken. Paracem® Deco Soft en Paracem® Deco Plafond, beide uitblinkers op het vlak van vloeiende dekking, brachten het interieur weer tot leven.

Scherpe deadlines met straffe regels

De Bourlaschouwburg heeft een goed gevulde kalender met theatervoorstellingen en concerten. Een planning waar ook de renovatieploegen rekening mee moesten houden. De deadline om de inkomhal af te werken voor het nieuwe seizoen zou starten werd behaald met 3 renovatieploegen — van interieurbouwers tot technici en elektriciens tot schilders — gelijktijdig aan het werk achter de schermen. "Tijdens voorstellingen of repetities gebruikten we geen machinale apparatuur. En voor elk optreden zorgden we voor propere gangen. Het publiek heeft geen enkele verfborstel gezien."

Knappe afwerking over de hele lijn

Opvallend aan de schilderwerken van Levanto is de precieze afwerking overal waar je kijkt in de opgeknapte ruimten. "Een beloning voor ons werk kwam na een voorlopige oplevering afgelopen januari 2017. Na een rondgang met strenge controle gedurende 2,5 uur werd geen enkele opmerking vastgesteld. Uitzonderlijk, maar mee mogelijk gemaakt door onze vakmannen én de juiste producten. Onze contactpersoon bij MATHYS dacht mee na over productkeuzes en gaf duidelijke instructies. Gemakkelijk gebruik en de techniek van onze mannen maakten de restauratie af. Getuige daarvan is het verslag van de voorlopige oplevering afgelopen januari."